Gruppen av tekniska keramer är stor, och utökas kontinuerligt. De konventionella basmaterialen blir allt bättre och förfinade undergrupper växer fram. Det utvecklas också nya legeringssystem, liksom nya armerings- och härdningstekniker ger keramer som visar sig hålla måttet som konstruktionsmaterial. Som en allmän orientering om de vanligaste och grundläggande materialen kan nämnas följande:
Aluminiumoxid, Al2O3
De renaste kvaliteterna väljs för temperaturer upp till ca 1900°C liksom för de mest korrosiva miljöerna; de täta (med låg porositet) väljs vid hög belastning och de porösa kvaliteterna för applikationer med högre grad av termochocker, till förbättrad termisk isolation, som filter mm. För användning inom områden med kraftigt slitage brukar sammansättningar med 92-98% Al2O3 vara lämpliga. De ska då alltid vara tätsintrade.
Al2O3 ingår dessutom tillsammans med bl.a. MgO och SiO2 i flera tekniska keramer, med mycket bra egenskaper för speciella situationer. T ex kordierit med låg termisk expansionskoefficient vilket ger utmärkt termochockstålighet, och som gör att den med fördel kan användas som bärarmaterial för katalysatorer.
Kiselnitrid, Si3N4
En sidogrupp är Sialonerna; legeringar av Si3N4 och Al2O3, som förenar många av de bästa egenskaperna hos respektive material.
Zirkoniumdioxid, ZrO2
De höghållfasta varianterna används som skäreggar och andra högt påkända detaljer, t ex insatser i drag- och extruderingsverktyg.
Eftersom ZrO2 är en god värmeisolator, och har nästan lika stor termisk expansion som stål, har det befunnits lämpligt som temperaturtålig värmebarriär i förbränningsmotorer. Det är dessutom god ledare för inte bara elektroner utan också syrejoner vid temperaturer över ca 500°C vilket medfört att de används som syresonder för övervakning av olika förbränningsprocesser.
Kiselkarbid, SiC
Sintrade och hetpressade kvaliteter utan fritt kisel är möjliga att använda uppemot 2200°C och i förhållandevis korrosiva miljöer. P g a den höga halten SiC blir de dock relativt sköra med dålig kant- och egghållfasthet etc. SiC passar bra som lagermaterial, mot sig självt, andra keramer liksom mot stål, grafit etc. De används därför gärna som tätningsringar i högt påkända pumpar. Detta inte minst därför att de tål kortvarig torrkörning innan vätskesmörjningen kommit igång.
I enklare sammansättningar och mer eller mindre porösa används de ofta som degelmaterial, mufflar, rör mm inom den metallurgiska sektorn.
Glaskeramer
Borkarbid, B4C; titandiborid, TiB2
Aluminiumnitrid, AlN
Aluminiumtitanat, Al2TiO5
Framtagning av tekniska keramer
Vidare medför bearbetningsbetingelserna att man bör välja så okomplicerad form och geometri som möjligt, och att antal, storlek och kvalitet hos de bearbetade ytorna hålls på ett minimum. Ofta är det t.o.m bättre totalekonomiskt att utgå från keramens produktionsförutsättningar och ändra designen på de vidhängande metalliska komponenterna. Flera av keramerna finns som standardsortiment av rör, stänger, deglar, plattor mm. Det är som regel lämpligt att utgå ifrån dessa vid framtagning av prototyper och andra mindre serier under utvecklingsarbete. I enbart sintrat skick har keramerna ganska stor oplanhet och grov yta. Då erhålls detaljer med toleranser ca ±2% eller ±2 mm, och ytfinhet Ra 5-10µm. För bättre toleranser, till ca ±0.1 mm, räcker normal slipning, vilket också ger ytfinhet Ra ca 0.1-1µm. Detta innebär att det blir varken enklare eller billigare att producera till toleransen ±0.5 mm eller Ra-värde 3µm. Tack vare keramernas ofta mycket fina kornstorlek (0.1-10 µm) och höga hårdhet, kan de slipas, läppas och poleras till mycket hög ytfinhet. Återigen är det fråga om kostsam bearbetning med diamantverktyg, och ytfinheten ska inte drivas längre än absolut nödvändigt. I polerat skick förbättras keramernas kemiska beständighet och mekaniska hållfasthet. Dock kan två motstående ytor sugas fast mot varandra om de är för plana och blanka, och man måste därför ge t ex paret med tätningsringar en viss grad av ojämnhet för att de inte ska kärva ihop.
Keranova AB, Emmylundsvägen
16, 194 54 Upplands Väsby
BankGiro: 5663-3035,
momsreg.nr SE556396144901 |